VDL gaat voor Mercedes-Benz terreinwagens Defensie opbouwen

In opdracht van Mercedes-Benz Cars Nederland gaat VDL Bus Chassis ruim 500 terreinwagens opbouwen. De voertuigen zullen door Defensie worden ingezet. Tussen 2021 en 2023 zal VDL de complete voertuig specifieke aanpassingen voor zijn rekening. Tevens zullen er tot 2020 prototypes worden ontwikkeld, gebouwd en getest. Met de order is een bedrag van tientallen miljoenen euro’s gemoeid. Mogelijk krijgt VDL in een later stadium de opdracht om nog eens ruim 500 voertuigen op te bouwen. Het gaat om voertuigen die geschikt zijn voor transport per helikopter. De terreinwagens zullen worden uitgevoerd in drie hoofdvarianten. Het betreft een infanterievoertuig, een ambulance-versie en een versie bestemd voor logistieke doeleinden. Daarnaast gaat het om diverse sub-varianten voor verschillende eenheden van de luchtmobiele brigade.

‘Rolling chassis’

Mercedes kiest voor het concept van een zogeheten ‘rolling chassis’. Dat houdt in dat een rijdend chassis met motor, aandrijflijn, wielen en een dashboard wordt aangeleverd.  Vervolgens zorgt VDL voor de verdere afbouw met een rolkooi, stoelen, radio- en communicatiesystemen, opbergmogelijkheden voor de uitrusting van militairen en modulaire pakketten die inzittenden bescherming bieden. Daarnaast draagt VDL mede zorg voor de uitvoering van een meerjarig onderhoudscontract.

Internationale activiteiten

Voor deze opbouwwerkzaamheden zal de fabriek van VDL Bus Chassis deels worden omgebouwd. de vestiging wordt samenwerking met zusterbedrijven een kennis- en expertisecentrum voor integratieprojecten voor Defensie en de Nationale Politie.

Met deze order voor Mercedes-Benz Cars Nederland zijn 42 manjaren werk in de fabriek gemoeid en 15 manjaren engineering. Het onderhoudscontract geldt voor 10 jaar met een verlenging van 2 keer 5 jaar. Daarnaast gaat VDL zijn internationale netwerk benutten evenals de ervaringen uit de civiele wereld om Defensie, als onderaannemer van Mercedes-Benz, te ondersteunen tijdens internationale activiteiten.

Tagged