Plasticvangers van Nederlands ontwerp in baai Ambon geplaatst

CLEAR RIVERS voorkomt op innovatieve wijze de toevloed van kunststoffen in zee

In de baai van Ambon in Indonesië zijn onlangs drie plasticvangers in gebruik genomen die zijn geplaatst door de Nederlandse initiatiefnemer CLEAR RIVERS. De plasticvangers, gemaakt van gerecycled plastic, maken gebruik van de stroming in het water om het plastic op te vangen en zo direct de toevloed van kunststoffen in zee te voorkomen. De realisatie van de plasticvangers wordt financieel ondersteund door AFAS Foundation.

De aanpak is hard nodig, want naast de groei van de bevolking van het eiland, van 380.000 inwoners in 2013 naar 571.000 inwoners in 2023, groeit ook de hoeveelheid afval in hoog tempo. Voorheen werd afval maar gedeeltelijk afgehaald en opgeslagen op de stortplaats. Het resterende afval werd op illegale plaatsen gedumpt, op privéterrein verbrand of belandt in de rivieren. Tijdens regenval wordt het afval in de rivieren doorgespoeld naar de baai van Ambon. Hiervan is 30% niet-organisch afval, dat kunststoffen en andere schadelijke materialen bevat. Dit afval wordt vanaf nu opgevangen door de plasticvangers.

De lokale bevolking wordt ingezet bij het verwijderen en sorteren van het afval om zorg te dragen voor lokale acceptatie en een inkomstenbron en huisvesting voor gezinnen die in armoede leven.

Meer informatie via: www.afas.foundation/clear-rivers

Bron en foto: Smith Communicatie