Onverminderd zomers weer voor MKB-metaal

Ten opzichte van het eerste kwartaal is de groei van de binnenlandse orderportefeuille van het MKB-metaal in het tweede kwartaal iets toegenomen. De groei van de orderportefeuille ‘buitenland’ is gelijk gebleven. Voor het derde kwartaal wordt voor de binnenlandse orderpositie een vergelijkbare groei verwacht. De groei van de buitenlandse orderpositie wordt echter duidelijk lager ingeschat. Dit zijn de belangrijkste uitkomsten van de Economische Barometer van Koninklijke Metaalunie over het tweede kwartaal van 2019.

Van de respondenten geeft aan het einde van het tweede kwartaal 44 procent aan positief te zijn over zowel de binnenlandse- als de buitenlandse orderpositie. Die verwachting is net iets positiever dan aan het einde van het eerste kwartaal. Net als in de twee voorgaande kwartalen werken ook eind juni bij een op de vijf bedrijven meer medewerkers dan in het kwartaal ervoor. Bij 8 procent van de bedrijven werken inmiddels juist minder mensen.

Een beperkt aantal bedrijven heeft de verkoopprijzen in het afgelopen kwartaal verhoogd. De positieve waardering van het bedrijfsresultaat komt tot uitdrukking in de winstgevendheid van de bedrijven. Al een jaar lang geeft ongeveer driekwart van de bedrijven aan winst te maken, tegenover 6 procent van de respondenten die verlies meldt. Over de te verwachten investeringen is het MKB-metaal minder positief. Het aandeel ondernemers dat aangeeft dat ze het komend halfjaar minder willen investeren in hun machinepark is met 28 procent net iets groter dan het aandeel dat juist meer wil investeren (21 procent).

Tagged