Inspectie en diagnose van zonnepanelen vanuit de lucht

Zonne-energie efficiënter opwekkende uitdaging van de klant

Het beheer van zonneparken kost de branche naar schatting 1 miljard dollar per jaar aan arbeidskosten. Routine-inspecties zijn onmisbaar voor de operationele efficiëntie, maar dit werk kan zowel gevaarlijk als langdradig zijn. Een integrale inspectie van een zonnepark is namelijk zo arbeidsintensief dat deze weken kan duren. Tenminste, als de elektrische tests uitsluitend worden uitgevoerd met handheld apparatuur. Op een groot zonnepark zijn medewerkers dan eindeloos bezig om elke string te testen en zo het rendement van de zonnepanelen te controleren. Inspectie van kleinere systemen bij bedrijven en op daken kan enkele dagen in beslag nemen.

Een oplossing

Wat voor installatie u ook hebt: het is van cruciaal belang dat u problemen met zonnepanelen tijdens routine-inspecties opspoort en aanpakt. Alleen zo kunt u grootschaligere storingen voorkomen, aanspraak maken op de garantie van de leverancier en contractueel vastgelegde prestaties en rendementsgaranties nakomen. Als een paneel ondermaatse prestaties levert, kan dit verschillende oorzaken hebben: problemen met omvormers of combiners, stringdefecten, moduleproblemen, onjuist uitgelijnde trackers of zelfs schaduw. Al deze problemen worden in één oogopslag zichtbaar met infrarood (IR). Zonnepanelen die niet efficiënt functioneren, geven vaak een ander warmtesignaal af dan zonnepanelen die wel correct werken. Met een drone met geïntegreerde FLIR-warmtebeeldtechnologie, zoals de FLIR M210 XT2 640-13 mm, kunt u grote oppervlakken snel en eenvoudig inspecteren en problemen met zonnepanelen vanuit de lucht lokaliseren. Nadat u het probleem hebt achterhaald met behulp van IR, kunt u met een digitale multimeter of stroomtang (zoals de Extech MA445) elektrische problemen rondom het defect vaststellen en de juiste maatregelen bepalen.

Het resultaat

Gebruikt u warmtebeeldtechnologie tijdens uw inspectierondes, dan duren deze veel korter. Met een drone bent u geen weken bezig, maar uren, en met een handheld oplossing maakt u minutenwerk van een klus waar u anders uren over zou doen. Daarnaast wordt uw werk tijdens de inspecties een stuk veiliger, omdat u minder lang aan weer en wind wordt blootgesteld, en gaat u veel efficiënter te werk.

Tagged