ECOM Instruments op SPS 2021: explosieveilige oplossingen voor een slimme productie

Op de roadmap richting Industrie 4.0 zijn er nog enkele witte vlekken te bespeuren. Dat is bijvoorbeeld het geval voor productie-installaties in gevaarlijke omgevingen. De eisen rond robuustheid en explosiebeveiliging zijn er hoog, het terrein kan uitgestrekt zijn en de connectiviteit is vaak beperkt. Maar zelfs in gevaarlijke gebieden zorgen de intrinsiek veilige slimme componenten van ECOM Instruments -een merk van Pepperl+Fuchs- voor een verbreding van de mogelijkheden. Op SPS – Smart Production Solutions (23 tot 25 november 2021) toont ECOM Instruments in hal 7A op stand 330 hoe zij de kloof tussen de veiligheidseisen van gevaarlijke omgevingen verzoenen met de datahonger van de slimme fabriek.

Met behulp van intelligente mobiele apparaten kunnen gevaarlijke omgevingen eenvoudig in de Smart Factory geïntegreerd worden. Het Pepperl+Fuchs merk ECOM Instruments zal daarom op de beurs op de SPS intelligente oplossingen voor industriële communicatie in explosiegevaarlijke omgevingen tonen. De SPS -Smart Production Solutions- vindt plaats van 23 tot 25 november in Neurenberg (hal 7A, stand 330).

De hoogtepunten die de fabrikant op de beurs toont zijn de Visor-Ex® 01, momenteel de lichtste intrinsiek veilige augmented reality bril (Smart Glasses) op de markt, en Tab-Ex® 03 DZ2, het nieuwste model in de Tab-Ex®-reeks van intrinsiek veilige tablets voor explosiegevaarlijke en industriële omgevingen. Beursbezoekers zullen ook kunnen vaststellen dat de oplossingen van ECOM’s Digital Products & Services afdeling niet alleen het apparaatbeheer vergemakkelijken, maar ook nieuwe inzichten in processen met behulp van data-analyse kunnen opleveren. Slimme productie gedijt immers het best op een gecontroleerd en veilig netwerk van informatie.

Kijken door de ogen van de mobiele werknemer: Smart Glasses voor atex omgevingen en industrieel gebruik

Hoge camerakwaliteit en betrouwbare communicatiefuncties gecombineerd in een ergonomisch design: Met de Visor-Ex® 01 smart glasses van ECOM Instruments krijgen mobiele werknemers een krachtig hulpmiddel voor alle taken die hands-free uitgevoerd moeten worden en continue communicatie vereisen. Het systeem maakt gebruik van de ECOM Smart-Ex® 02 smartphone voor explosiegevaarlijke omgevingen als processor en een zakunit voor de stroomvoorziening en vormt zo een intelligent ecosysteem, gecreëerd voor een breed scala aan toepassingen in de industriële sector.

De drie geïntegreerde camera’s veranderen de smart wearable in een bionisch oog. Twee 16-megapixelcamera’s zijn centraal geplaatst om het natuurlijke gezichtsveld van de drager in kaart te brengen – zodat bijvoorbeeld ondersteuning op afstand kan geleverd worden. Zo ziet men wat er gebeurt vanuit dezelfde hoek en hetzelfde perspectief als de mobiele medewerker. Een secundaire camera biedt een 6x optische zoom voor zoomen zonder kwaliteitsverlies en het scannen van barcodes en QR-codes.

Veelzijdige tablet voor industriele en explosiegevaarlijke omgevingen

De intrinsiek veilige Tab-Ex® 03 DZ2-tablet is voorzien van Android 11, een groot scherm en ook een groter RAM-geheugen en externe opslag in vergelijking met eerdere modellen. De enterprise editie van Samsung Knox zorgt voor een hoge graad van gegevens- en apparaatbeveiliging. De tablet, die gebaseerd is op de Samsung Galaxy Tab Active3, is eenvoudig te bedienen met handschoenen of met de S Pen stylus. De 13-megapixelcamera zorgt voor het maken van foto’s en video’s en de front camera heeft een resolutie van 5 megapixels. De geïntegreerde Google ARCore maakt de tablet geschikt voor augmented reality-toepassingen in Industrie 4.0, bijvoorbeeld voor productiebeheer of voorspellend onderhoud. Daarnaast zorgt een individueel programmeerbare knop voor onder meer snelle en efficiënte alarmen, noodoproepen of push-to-talk (PTT) functies die zorgen voor maximale veiligheid en bereikbaarheid van medewerkers op elk gewenst moment.