Consumptie van duurzaam roestvast staal groeit

Met een grotere aandacht voor duurzaamheid en milieu wenden engineeringbedrijven over de hele wereld zich tot roestvast staal als een duurzaam aantrekkelijke optie voor hun componenten.

Zero Waste International Association (zwia.org) werkt aan de bevordering van verantwoorde productie, consumptie, hergebruik en terugwinning van producten, verpakkingen en materialen. Dit omvat methoden waarbij geen extra gassen of giftige stoffen in land, water of lucht terechtkomen die een bedreiging vormen voor het milieu of de volksgezondheid.

De ZWIA en het International Stainless Steel Forum (ISSF) hebben aangegeven dat de keuze van roestvast staal voor toepassingen een duurzaam verantwoorde is, omwille van de productiewijze en de mogelijkheden met betrekking tot hergebruik. Rvs heeft namelijk een lage levenscyclusinventaris, lage onderhoudskosten in combinatie met een lange levensduur, en kan middels een relatief simpele bewerking quasi onbeperkt worden hergebruikt zonder enig verlies van kwaliteit of integriteit.

De corrosiewerende eigenschappen van roestvast staal bieden enorme mogelijkheden voor gebruik in verschillende omgevingen en componenten, van algemene machinebouw tot lucht- en ruimtevaart, van medische toepassingen tot olie en gas, van de maritieme industrie tot de consument.

De veelzijdigheid en duurzame kwaliteiten zijn enkele van de belangrijkste redenen waarom de ontwikkeling van roestvast staal blijft toenemen. Volgens de ISSF is de productie in het eerste kwartaal van 2021 met 24,7% gestegen tot 14,5 miljoen ton.

Deze groei valt samen met vooruitgang en nieuwe ontwikkelingen binnen de snijgereedschapsindustrie. Vanwege het moeilijke proces van het bewerken van roestvast staal hebben fabrikanten enorm veel tijd en middelen geïnvesteerd in het vinden van nieuwe manieren om de talrijke toepassingsuitdagingen te bestrijden.

Toonaangevende fabrikant Dormer Pramet heeft de afgelopen jaren een uitgebreid assortiment van roterende- en wisselplaatsnijgereedschappen ontwikkeld voor de bewerking van roestvast staal. Het wereldwijd opererende bedrijf ontwikkelt voortdurend nieuwe oplossingen om klanten te helpen hun productiviteit te verbeteren en de cyclustijd te verkorten.

Het HSS boren programma van Dormer Pramet heeft bijvoorbeeld de A108 en de A147 voor het bewerken van roestvast staal. De A108 is geschikt voor handmatige bewerkingen, terwijl de A147 meer geschikt is voor CNC-machines.

Daarnaast bieden ze ook het hoogwaardige Force-M assortiment aan, volhardmetalen boren specifiek ontwikkeld voor roestvast staal. Deze boren van Dormer bieden een hoge productiviteit bij uiteenlopende machines en omstandigheden, en zijn uitermate geschikt voor zowel algemene engineering- als toeleveringsomgevingen.

Binnen het schroefdraadprogramma wenden klanten zich tot het Shark-assortiment van materiaalspecifieke tappen van het bedrijf. De Shark lijn is herkenbaar aan de gekleurde ring op de schacht die de geschiktheid voor specifieke materialen aangeeft en maakt een snelle en eenvoudige gereedschapsselectie mogelijk. Voor roestvast staal hebben alle Shark tappen een blauwe kleurring, zoals de E240, E238 en de E414, de eerste keuze voor deze toepassingen.

Verkrijgbaar met Stoomontlaten of Super-B coating (een harde smerende coating die voorkomt dat spanen zich hechten aan de spiraal) met specifieke snijkantsafwerking, bieden deze Blauwring Shark tappen een verlengde standtijd, zelfs in de lastigste rvs-soorten.

De economische vlakfrees voor roestvast staal omvat achthoekige snijplaten voor snijdieptes van 4 – 10 mm en een dubbel positieve 45° frees. De combinatie van OEHT wisselplaten met een S45OE frees, die zelfs op machines met een beperkt vermogen kan worden gebruikt, biedt een hoge verspaningscapaciteit bij een lage snijkracht.

Het programma van draaigereedschappen voor roestvast staal omvat de o.a. NMR-geometrie, die een betrouwbare optie biedt voor langs- en vlakdraaien, met een groot verspaningsvolume in medium- en voorbewerkingen. De NMR is een aanvulling op het assortiment van dubbelzijdige spaanbrekers voor het draaien van roestvast staal, dat ook NM voor medium draaien en NF voor medium tot fijn nadraaien bevat.

Voor een overzicht van alle producten van Dormer Pramet voor de bewerking van roestvast staal kunt u terecht op www.dormerpramet.com of contact opnemen met uw plaatselijke verkoopkantoor.