1 jaar later: waarom de AVG ondernemers tot wanhoop drijft

Precies een jaar geleden trad de nieuwe privacywet AVG in werking. Tijd voor de Metaalunie om de balans op te maken. Waar lopen ondernemers tegenaan? Wat gaat goed, wat veroorzaakt grijze haren? Forum zet de 7 grootste knelpunten op een rij.

Dat de vraag ‘AVG, waar moet je aan voldoen?’ niet alleen speelt bij de kleinste ondernemers, blijkt uit de dagelijkse telefoontjes die Koninklijke Metaalunie krijgt. ‘De AVG is een moeras waar de ondernemer in verdwijnt’, zegt Fred Schoenmakers, bedrijfsjurist bij de ondernemingsorganisatie. ‘Ik krijg, nog steeds, inhoudelijke vragen over de wet, vragen over wat bepaalde begrippen betekenen en hoe de wet zich verhoudt tot de praktijk.’ Maar daarover straks meer. Volgens Schoenmakers heeft de AP zich in elk geval niet goed gekweten haar informatieve taak.

Metaalunie ontwikkelde een tool om de leden te helpen AVG-proof te worden, met checklists en voorbeelddocumenten voor onder meer de klant- en leveranciersadministratie, personeels- en loonadministratie en overige zakelijke contacten.