VDL Groep en DAF presenteren elektrische truck

VDL Groep en DAF Trucks hebben woensdag 16 mei 2018, hun volledig elektrische truck gepresenteerd. Beide ondernemingen uit Eindhoven bundelen hun krachten rond de ontwikkeling van deze e-truck en zullen later dit jaar elektrische vrachtwagens aan klanten uitleveren. Met deze aankondiging spelen DAF en VDL in op de ontwikkeling dat emissievrij rijden én het nastreven van geluidsreductie steeds meer gemeengoed gaat worden, zeker in stedelijke gebieden. De DAF CF Electric VDL E-Power biedt onze klanten hiervoor de juiste oplossing.

DAF levert de cabine en het chassis van de DAF CF-trekker, gekroond tot ‘International Truck of the Year 2018’, en VDL voorziet deze vrachtwagen van een elektromotor, batterijen en de aansturing daarvan. De ervaringen van klanten die de eerste CF Electric-trucks in gebruik nemen, zullen mede bepalen wanneer tot serieproductie zal worden overgegaan. Dat VDL en DAF rond de e-truck de handen ineenslaan, is een logische stap. DAF is een internationaal toonaangevende truckproducent en VDL is Europees marktleider op het gebied van de elektrificatie van zware voertuigen, zoals bussen en automatisch geleide voertuigen (AGV’s).

Bekroning
“Deze e-truck is een bekroning van 65 jaar samenwerken tussen DAF en VDL Groep”, stelt president-directeur Willem van der Leegte van VDL Groep met trots. “Dit is een bundeling van krachten tussen twee Eindhovense ondernemingen waar enerzijds een sterke basis en degelijkheid en anderzijds hoogwaardige innovatie excelleren. Onze e-truck biedt de wereld voortuitgang op het gebied van de verduurzaming van het goederentransport.”

Preston Feight, president DAF Trucks: “DAF Trucks is verheugd om met VDL Groep samen te werken aan de ontwikkeling van gezamenlijke toonaangevende oplossingen voor elektrische bedrijfsvoertuigen. VDL Groep heeft een uitstekende staat van dienst in het ontwerpen en produceren van elektrische aandrijflijnen voor toepassingen in het openbaar vervoer. Deze aandrijflijnen zijn zeer geschikt voor vrachtwagens die worden ingezet voor stadsdistributie.”

Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) heeft de presentatie van de e-truck vandaag in Eindhoven bijgewoond. “Een innovatie als de e-truck is in meerdere opzichten belangrijk”, vindt de bewindsvrouw. “Het voertuig zorgt voor schonere lucht en minder lawaai. Het bewijst ook dat groene investeringen een banenmotor zijn. Het is mijn inzet de komende jaren de kracht van onze transportsector verder te versterken. Daar past een ontwikkeling als deze truck naadloos in.”

Technologie
De e-truck zal als trekker-trailercombinatie worden ingezet voor binnenstedelijke distributie met een totaalgewicht tot 40 ton. De technologie die is gebruikt, is in grote lijnen dezelfde als die wordt toegepast in de elektrische bussen van VDL Groep. Daarmee zijn inmiddels miljoenen kilometers in complexe dienstregelingen afgelegd. VDL heeft veel ervaring met het implementeren van volledige systeemoplossingen (voertuig, laadinfrastructuur en implementatiemanagement).

Specificaties
De DAF CF Electric VDL E-Power beschikt over een elektrische motor met een vermogen van210kW en 2.000Nm koppel. De motor wordt van elektriciteit voorzien middels een batterijpakket met een bruto capaciteit van 170kWh. Op één batterijlading kan ongeveer 100 kilometer worden gereden, voldoende voor de dagelijkse distributie van buiten de stad de stad in. Het tussentijds snelladen van de batterij gebeurt binnen 30 minuten. Een volledige oplaadbeurt geschiedt binnen 1,5 uur.

Vervolgstappen
De e-truck is de afgelopen periode uitgebreid getest in het reguliere stadsverkeer. De eerste uitgeleverde e-trucks zullen door onze klanten worden ingezet voor zwaardere distributie in stedelijke gebieden. Afhankelijk van de ervaringen zal de serieproductie van de CF Electric worden opgestart. Met welke aantallen die stap gepaard zal gaan, is afhankelijk van marktomstandigheden. In een volgende fase zullen de verdere mogelijkheden worden onderzocht om andere elektrische voertuigen te ontwikkelen die de stad ingaan of in de stad blijven. Daarbij kan worden gedacht aan een 18-ton bakwagen en andere elektrische wagens, zoals huisvuilwagens en containertrucks voorzien van een elektrische haakarm.

DAF Trucks
DAF Trucks N.V. – een dochteronderneming van het Amerikaanse PACCAR Inc, een van ‘s werelds grootste fabrikanten van zware trucks – is een vooraanstaande fabrikant van lichte, middelzware en zware trucks. DAF levert een compleet programma trekkers en (speciale) trucks, met het juiste voertuig voor elke transporttoepassing. DAF is bovendien leider op het gebied van diensten: multi support reparatie- en onderhoudscontracten, financiële diensten van PACCAR Financial en een eersteklas levering van onderdelen door PACCAR Parts. Bovendien ontwikkelt en produceert DAF componenten zoals assen en motoren voor bus- en touringcarfabrikanten wereldwijd. DAF Trucks N.V. beschikt over productiefaciliteiten in Eindhoven (Nederland), Westerlo (België), Leyland (Verenigd Koninkrijk) en Ponta Grossa (Brazilië) en over meer dan 1.100 dealers en servicepunten in Europa en daarbuiten.

VDL Groep
Kracht door samenwerking. Dat is de basis van VDL Groep, het internationale industriële familiebedrijf met het hoofdkantoor in Eindhoven. Deze onderneming is in 1953 door Pieter van der Leegte opgericht. Aanvankelijk was VDL Groep specialist in metaalbewerking. Later, toen zijn zoon Wim van der Leegte het bedrijf had overgenomen, is het portfolio aangevuld met kunststofverwerking, de ontwikkeling, productie en verkoop van bussen, de hightech-toelevering voor onder andere de halfgeleiderindustrie en beschikt VDL over de enige personenautofabriek in Nederland waar voor derden seriematige assemblage plaatsvindt.Inmiddels is VDL Groep specialist in vier divisies: Toeleveringen, Autoassemblage, Bussen en Eindproducten. Voorbeelden van productieactiviteiten uit die laatste divisie zijn veersystemen, de geautomatiseerde inrichting van autofabrieken, warmtewisselaars en containerhandlingsystemen. VDL Groep innoveert door een combinatie van vakmanschap, ondernemerschap, hoogwaardige machines en technologieën. De bedrijvengroep voegt de slagkracht van een multinational samen met de platte organisatie en de open, informele werksfeer van een familiebedrijf waar doorgroeimogelijkheden en continuïteit voorrang krijgen.Na 50 jaar ondernemerschap heeft Wim van der Leegte de leiding van het familiebedrijf in november 2016 overgedragen aan het directieteam met daarin zijn drie kinderen Pieter, Jennifer en Willem. Willem van der Leegte heeft zijn vader opgevolgd als president-directeur. VDL Groep is met meer dan 17.000 medewerkers actief in 20 landen. De groep omvat 98 werkmaatschappijen, elk met een eigen specialisme, die onderling intensief samenwerken. De gecombineerde jaaromzet in 2017 bedroeg 5,049 miljard euro.

Tagged

Geef een reactie