DEKRA investeert in veilige digitalisering

Expertorganisatie roept om meer regelgeving en onafhankelijke testen

  • DEKRA richt wereldwijd testnetwerk voor veilige mobiliteit op
  • ‘Cyber’ risico’s vragen om een nieuwe manier van denken

Volgens internationale expertorganisatie DEKRA zijn cyber security en slimme veiligheidstoepassingen onmisbaar voor connected en automated driving. Daarbij moeten gegevens goed beveiligd zijn. Met die filosofie heeft DEKRA haar positie als wereldwijde veiligheidsexpert verder uitgebreid.

“Mensen dragen steeds meer verantwoordelijkheid over aan nieuwe technologieën, omdat die zoveel voordelen bieden”, zegt Stefan Kölbl, CEO bij DEKRA. Dat is waarom DEKRA in 2017 circa 150 miljoen euro geïnvesteerd heeft in het versterken van haar expertise op het gebied van digital testing. Dat heeft het bedrijf geholpen om voor het veertiende jaar op rij te groeien naar een omzet van meer dan 3,1 miljard euro. Het aantal werknemers is de 44.000 voorbij, waarmee DEKRA wereldwijd het grootste niet-beursgenoteerde bedrijf is in testen, inspecteren en certificeren.

Vergaande digitalisering kan grote voordelen bieden. Maar de veiligheid komt door de snelle ontwikkelingen vaker dan eens op de tweede plaats. Kölbl: “We hebben wereldwijd duidelijke regelgeving nodig en grondige testen. Anders speel je niet alleen met de privacy van mensen, maar ook met hun levens.”

Om mensen te beschermen, roept DEKRA op tot het ontwikkelen van nieuwe veiligheidsstandaarden die tegemoetkomen aan de toenemende connectiviteit en aan ‘cyber’ risico’s in slimme producten. De expertorganisatie verwelkomt de cyber security-wetgeving van de Europese Commissie, maar gelooft ook dat wetgeving rondom de toegang tot voertuiggegevens in de connected car belangrijk is.

Internationaal netwerk voor veilige mobiliteit in de toekomst
In 2017 bouwde DEKRA een internationaal netwerk voor connected, automated en electric driving met locaties in Arnhem (Nederland), Klettwitz (Duitsland), Málaga (Spanje) en Oost-Azië. Kölbl: “Automatisering en connectiviteit worden steeds belangrijker voor veilige mobiliteit. Daarom kunnen onze automotive klanten bij ons van diepgaande R&D knowhow gebruik maken.” Onder de services die DEKRA aanbiedt valt onder meer het eCall noodoproepsysteem.

DEKRA’s nieuwe testomgeving in Málaga, Spanje, werd geopend in november 2017. Het richt zich op het testen van producten in de vroege ontwikkelingsfase en het testen van vehicle-2-everything (V2X) technologieën. DEKRA’s grootste lab voor autonoom rijden en elektrisch vervoer is sinds begin 2017 gevestigd in Hsinchu, Taiwan. Het speelt een belangrijke rol in het ontginnen van de Aziatische markt voor automotive testen.

Testen voor digitalisering uitbreiden
DEKRA heeft haar positie verder uitgebreid door verschillende acquisities en samenwerkingen. In 2017 kocht het bedrijf cyber security expert Epoche & Espri, dat producten test volgens internationaal geaccepteerde IT beveiligingsstandaarden. Cyber security is nu al een belangrijk aspect waarop slimme producten getest worden. Met de kennis van Epoche & Espri kan DEKRA nog beter tegemoetkomen aan de vraag naar extra testen en certificatievereisten.

Sterke en dynamische groei
DEKRA Automotive droeg significant bij aan het succes van de DEKRA Groep in 2017 en versterkte haar core business met nieuwe keuringsstations in onder meer Portugal, Luxemburg en de Verenigde Staten. Met 26 miljoen voertuigkeuringen per jaar wereldwijd is DEKRA marktleider. DEKRA Automotive wist haar omzet te vergroten naar 1,2 miljard euro.

De strategische richting van DEKRA Industrial werpt zijn vruchten af: de omzet van de unit steeg in 2017 met 5,3% naar bijna 900 miljoen euro. DEKRA kocht onder meer kortsluit- en hoogspanningslab VEIKI-VNL aan in Boedapest, Hongarije. Kölbl: “Een perfecte match met DEKRA die onze positie in de energiesector nog verder verstevigt”. In 2017 stapte DEKRA ook in het testen van energiecentrales met de aankoop van Core Visual Inspection Services in Charlotte, North Carolina.

Als kennisorganisatie wist DEKRA haar innovatieve samenwerking met de instituten IAO en IPA Fraunhofer verder vorm te geven met als doel innovatieve ARBO-concepten te ontwikkelen die ongelukken voorkomen bij het gebruik van machines.

Tot slot laat DEKRA Personnel een sterke maar stabiele groei zien in Duitsland en vele andere Europese landen. De omzet steeg aanzienlijk met 24,8% tot 650 miljoen euro in 2017.

Positiviteit voor 2018
DEKRA heeft er hard aan gewerkt om ook in 2017 sterk uit te breiden. Het bedrijf rekent erop ook in 2018 door te groeien om het portfolio te verstevigen, voor het vijftiende jaar op rij.

CEO van DEKRA Stefan Kölbl zegt hierover: “DEKRA helpt op het snijvlak van digitalisering en veiligheid onze economie en maatschappij vorm te geven. We ondersteunen de ontwikkeling van de benodigde teststandaarden en zorgen voor veiligheid in een digitale wereld met een innovatieve reeks aan testen en certificatiediensten.

Lees het DEKRA jaarverslag 2017 hier: https://www.dekra.com/en-us/dekra-annual-report/.

Een reactie plaatsen