Skyline-module “valve structure” geplaatst op Moerdijk

Onder een strakblauwe lucht werd op 27 februari op Shell Chemicals Park Moerdijk de zogenoemde valve structure voor het tweede Skyline-fornuizenpaar met precisie op z’n plek gelift. De uitrusting bevat alle kritische controlekleppen voor beide fornuizen die momenteel worden omgebouwd. Project Skyline helpt Moerdijk met het reduceren van haar energieverbruik en CO2-uitstoot.

De grote Mammoet-ringkraan die sinds 2022 speciaal voor dit Skyline-project is opgebouwd en blijft staan totdat het project is afgerond, mocht weer aan de bak en draaide zijn hand niet om voor deze 180 ton wegende module. Binnen twee uur was de klus succesvol geklaard.

Project Skyline behelst de ombouw van de bestaande kraakinstallatie: de 16 oudste fornuizen van de kraker worden in fasen gemoderniseerd en vervangen door 8 nieuwe. Die zijn energiezuiniger en stoten daarmee ook minder uit. Het eerste fornuizenpaar is al omgebouwd.

Foto: Shell Pernis, het bovenste deel van Skyline fornuizen 5 en 6 – het zogenoemde fan platform – wordt door de Mammoet ringkraan opgetild en met uiterste precisie boven op de kraakinstallatie geplaatst.