CO2-afvang-installatie voor OMV wordt gebouwd in Almelo

Brusche Process Technology uit Almelo heeft een miljoenenopdracht verworven van het Oostenrijkse OMV, een grote speler in de energiesector. Brusche Process Technology zal voor OMV een procesinstallatie ontwerpen en bouwen, waarmee CO2 wordt afgevangen uit de uitstoot van de bedrijfsprocessen van het concern.

“Met de procesinstallatie wil onze klant het juiste procesontwerp en de daarbij behorende technologie selecteren voor toekomstige grootschalige afvang van CO2 bij haar productielocaties.” leggen directeur-eigenaren Ewald Kosters en Andy Roeloffzen uit. Het beperken van de uitstoot van CO2 is belangrijk om klimaatverandering tegen te gaan. “Een dergelijke proefinstallatie is een belangrijke tussenstap voor de noodzakelijke verduurzaming van de energiesector.” De afgevangen CO2 kan worden gebruikt voor de productie van duurzame grond- en brandstoffen.

De proefinstallatie wordt ontworpen en gebouwd in Almelo. Daarna gaat de installatie in delen op transport naar één van de werklocaties van OMV in Oostenrijk. Daar wordt de installatie door de technici van Brusche gemonteerd en gereedgemaakt voor inbedrijfstelling. Dit laatste zal naar verwachting omstreeks maart 2025 plaatsvinden. In totaal gaat het om zo’n 12 manjaren werk.

Bron en foto: Brusche Process Technology