VDL ontwikkelt nieuwe elektrische stadsbus

VDL Groep ontwikkelt de nieuwe generatie elektrische VDL Citea’s. Deze nieuwe stadsbussen die geen schadelijke stoffen uitstoten, zullen in 2021 worden gepresenteerd. De komende maanden zal VDL in een speciale campagne op sociale media meer details over deze innovatieve voertuigen bekendmaken. Tijdens de internationale beurs Busworld, volgend jaar oktober in Brussel, zullen de nieuwe elektrische stadsbussen voor de eerste keer te zien zijn.
Vanuit het innovatieve karakter van VDL is een totaalconcept ontwikkeld. De afgelopen jaren is gewerkt aan een openbaarvervoerplatform dat klaar is voor de toekomst en waarin de nieuwste technologieën zijn geïntegreerd. De modulariteit maakt het voor klanten mogelijk om optimaal in te spelen op de uitdagingen van het openbaarvervoer en de veranderende aard van de mobiliteitssystemen.
President-directeur Willem van der Leegte van VDL Groep: “Ondanks dat de bussen-industrie door de coronacrisis te maken heeft met stevige tegenwind, zijn wij met volle overgave doorgegaan met de ontwikkeling van dit nieuwe OV-platform. We hebben er veel vertrouwen in dat we met deze stap een grote sprong voorwaarts maken op onze ‘slimme mobiliteit’-strategie: design, elektrificatie, connectiviteit, autonoom en ‘mobility as a service’.”
VDL Bus & Coach introduceert onder meer een innovatieve composieten zijwandconstructie die 15 procent lichter is dan een conventionele zijwand. Het batterijpakket is standaard in de vloer verwerkt. Dit zorgt voor een betere verdeling van het gewicht, meer stabiliteit (veiligheid) en het verhoogt de passagierscapaciteit. Door de keuze van efficiënte componenten, een lichtgewicht constructie, een goede isolatie, een aerodynamisch ontwerp en optimaal energiebeheer wordt het energieverbruik van het voertuig met maar liefst 30 procent gereduceerd.
De nieuwe generatie VDL Citea’s wordt gebouwd in Nederland en België. Het streven naar duurzame mobiliteitsoplossingen is een belangrijke pijler van de klimaatstrategie in veel Europese landen. Vanuit de maatschappelijke betrokkenheid van VDL wordt vastgehouden aan de strategie om de hoogwaardige maakindustrie, op het gebied van kennis, innovatie en productie in West-Europa te behouden én te versterken. De maakindustrie heeft toekomst in Europa, Europa heeft toekomst door de maakindustrie.
Foto: VDL