MES 2023: Ontmoet ruim 80 experts in duurzame materialen en oppervlaktetechnieken op slechts 1 dag !

Enkele dagen voor de opening van MES 2023 – Materials+Eurofinish+Surface presenteren de organisatoren graag de deelnemers, het congresprogramma en alle netwerkmogelijkheden die het event biedt. Afspraak op 15 juni in het NH Koningshof te Veldhoven (NL).

Waarom duurzaamheid zo belangrijk is ?

Voor onze toekomst is een gezonde planeet noodzakelijk. Daarover zijn de meesten onder ons het wel met elkaar eens. De klimaat- en milieuproblematiek is groot en eist ambitieuze acties van ons allemaal. Wat deze acties zijn is onder andere te lezen in de Green Deal, maar waarom nu? En hoe transformeert de oppervlaktebehandelende industrie naar duurzaam ondernemerschap? Deze vraag en nog veel meer vragen zullen beantwoord worden tijdens het BNL kennis- en netwerkevent voor duurzame materialen en oppervlaktetechnieken.

Duurzaamheid is niet langer een keuze: grondstof schaarste, maar ook het klimaat en de energietransitie maken investeren in duurzame materialen en oppervlaktetechnieken essentieel. Om de industrie hierbij op weg te helpen en inzicht te bieden in mogelijke oplossingen en kansen, organiseren Mikrocentrum, Vereniging ION en VOM voor de tweede keer het kennis- en netwerkevent Materials+Eurofinish+Surface (MES).

Wat als materialenkennis en oppervlaktebehandeling niet zouden bestaan?

We zouden terug moeten wennen aan auto’s die na een jaar of vijf volledig zijn doorgeroest, tenzij de automobielconstructeurs zouden teruggrijpen naar extra dikke staalplaat zoals die we die nog kennen van Amerikaanse auto’s uit de jaren ‘50. Die zijn trouwens nog te bewonderen in Cuba. Maar u moet zich die auto’s dan wel voorstellen zonder de frivole kleuren want lakwerk behoort ook tot het domein van de oppervlaktebehandeling. Dit geldt niet alleen voor auto’s maar ook voor alle gebruiksartikelen die wij in het dagelijks leven gebruiken. Die zouden eveneens de “kleur” hebben van het basismateriaal waaruit ze zijn vervaardigd en meestal is dat grijs, wit of zwart. Redelijk saai, vindt u niet? Enkel de roestplekken zouden het enige decoratieve element uitmaken en toelaten om het ene van het andere te onderscheiden.

Nog even verder doordenkend over een wereld zonder oppervlaktebehandeling kan u zich voorstellen om met een gebroken been te worden opgenomen in een ziekenhuis (omdat je die grijze auto te laat zag aankomen in de mist?) en vijf dagen later de kliniek te verlaten met een of andere exotisch ziekte die afkomstig is van een kolonie bacteriën op de wanden van de kamer en het ziekenhuisbed, omdat die niet behandeld werden met een antibacteriële coating.

Maar geen nood; je zou nog steeds uw huisarts kunnen bellen met uw gsm. Hij zou u wellicht suggereren om een vlucht te boeken naar een zonnige vakantiebestemming om te bekomen van alle leed. Maar opgelet! Zou een GSM bestaan in een wereld zonder oppervlaktebehandeling? Een ding is zeker, ze zouden veel groter zijn want zonder gesofisticeerde oppervlaktebehandeling bij het productieproces van chips zou de wet van Moore niet bestaan.

Kunt u zich voorstellen hoe stressbestendige jet turbinebladen zouden geproduceerd worden zonder oppervlaktebehandeling? En wat als shotpeening niet zou bestaan om vermoeiingssterkte te verhogen en trekspanningen van de vleugelflappen te verlichten in de moderne vliegtuigen? Je zou zeker 2 keer nadenken alvorens aan boord te gaan van zo een vliegtuig!

Kortom, ppervlaktebehandeling is alom aanwezig: het lakwerk van een auto, het verchromen van kranen, het kleurtje van je GSM, aluminium gelakte raamprofielen, huishoudartikelen, werkgereedschappen, bruggen, vliegtuigen, … noem maar op. Achter deze “zo van zelfsprekende” afwerking schuilen heel wat complexe technologieën. Geen industrie zonder oppervlaktebehandeling!

MES 2023 biedt oplossingen

MES 2023 biedt bezoekers een antwoord op actuele thema’s rondom materialen, analysetechnieken, verbindingstechnieken, productontwikkeling en oppervlaktetechnieken, om samen tot een goed en duurzaam eindproduct komen. Bovendien verbindt MES 2023 maakbedrijven, toeleveranciers, kennisinstellingen en overheden met elkaar om cross-overs tussen de sectoren te bevorderen en samenwerkingen in de waardeketen te realiseren.

MES 2023 is opgebouwd rond 6 thema’s :

  • Meten is weten
  • Energie- en milieumanagement
  • Levensduur en kwaliteit
  • Materialen en coatings van de toekomst
  • Zorgeloos uitbesteden
  • Efficiënt en verantwoord produceren

Bezoekers kunnen zich verdiepen in deze onderwerpen door deel te nemen aan een gevarieerd congresprogramma en meer dan 80 deelnemers te ontmoeten.

Ga voor meer informatie naar www.mes.vom.be